Sunday, August 28, 2011

Bila anakku bertanya: Kenapa Allah tak buat semua orang jadi baik?

Bila anak ku bertanya,
Abah, kenapa Allah tak buat semua orang baik saja? Bukan ke Allah tu Maha Kuasa.

Anakku, Allah tu Maha Berkuasa dan Maha Bijaksana. Allah telah jadikan Bumi, Bulan, Matahari malah bintang-bintang di langit untuk umat manusia.
Allah telah ciptakan manusia sebagai sebaik baik kejadian, yang boleh berfikir dan menyedari siapakah tuhan dan apakah baik dan buruknya di sisi Allah. Dan Allah mahu melihat siapakah yang baik dan siapkah yang engkar, dan Allah akan berikan ganjaran syurga kepada yang baik dan balasan neraka kepada sesiapa yang engkar.

Umpama sebagai mana budak budak sekolah di pertandingan lumba lari. Katakanlah, guru telah menyediakan hadiah yang besar kepada pemenang dan barang siapa yang tidak sampai ke garisan penamat akan di rotan.
Pertandingan dianjurkan oleh guru, boleh sekiranya guru tidak perlu mengadankan pertandingan ini, dan cuma cabut undi sahaja untuk menentukan siapakah yang akan mendapat hadiah terbesar itu dan siapakah yang akan dirotan. Akan tetapi itu amatlah tidak adil. Setiap pelajar hendak lah berpeluang untuk berikhtiar atas pilihan sendiri untuk mendapat hadiah atau pun balasan rotan itu.

Allah yang Maha Kuasa telah membiarkan kita melakukan mengikut kehendak hati. Allah dan para melaikatnya merekodkan apa yang kita lakukan setiap hari dan Dia akan memberi balasan yang setimpal seadil-adilnya di akhirat nanti.

Allahu'a'lam.

truemax
28 Ramadhan 1432H Ahad

No comments:

Post a Comment