Friday, June 12, 2009

Cuti-cuti sekejap

Assalamu'alaikum,

Ini sedikit catatan ringkas tentang cuti balik kampung ke kampung halaman saya di Kadok, Kelantan sempena cuti sekolah ini.

'Peristiwa' ini berlaku dari 6-Jun-2009 (Sabtu) hingga 9-Jun-2009 (Selasa).

Perjalanan Balik Kampung
Pada pagi hari Sabtu tu, hajat di hati nak nak meminang anak raja.. oit bukan bukan, hajat di hati nak turun awal sangat, dalam subuh atau pun sama-sama dengan matahari naik. Akan tetapi pukul 10.15 juga barulah tayar mula bergolek. Kali ni saya mencuba menggunakan jalan LDP-Damansara-Batu Cave.

Hampir sampai ke simpang ke Lebuhraya Karak sudah kelihatan kereta yang amat banyak berpusu-pusu. Kami singgah dulu di Petronas, mengisi munyak dan membeli makanan. Walaupun sudah sarapan pagi di rumah dan ada bekalan nasi lemak yang sudah di masak oleh isteri tersayang saya, masih ade lagi tambahan makananan yang dikehendaki oleh anak-anak.

Bertolak dari Petronas itu, menyelam ke dalam lautan kereta yang amat banyak.. oh sungguh tertekan saya, baru perjalanan 1 jam dari 8 jam sudah jem sebegitu. Perasaan marah datang melanda dan sedih juga ada, tapi siapa yang saya mahu marah, sabar saja lah kan. Ada juga terfikir, mungkin lebih baik patah balik dan cuba lagi keesokan atau malam nya. Tapi, akhirnya digagahi juga. Dengan pusuan kereta yang begitu banyak dan dengan halaju yang merangkak-rangkak tiba di Tol Gombak, dan melepasinya. Selapas itu, juga jem lagi!! Oh amat tertekan.

Akan tetapi dengan pertolongan Allah, jem nya itu sebenarnya tidak lama. Kira-kira 20 minit dari situ jem nya sudah tamat, jalannya 'clear' teramat. Boleh sambung memandu dengan gembira.

Di pendekkan cerita, kami berhenti makan tengah hari di R&R Gua Musang kira kira jam 3 petang dan tiba di kampung pada 6:15 petang. Alhamdulillah.

Di Kampung Kadok
Oh, banyak sangat perkara yang seronok di sini, tak mungkin dapat dihuraikan..
Secara ringkasnya, banyak aktiviti bersama anak saudara dan kenduri kendara yang di hadiri. Oh, tak lupa juga pembelian kain pasang di Salim Aziz Wakah Che Yeh, so kira kain baju raya untuk keluarga dah ada dah. Cuma tukang jahitnya lah, kena bertukus lumus pula. Hmmm.. jangan sampai tak sempat terawikh bulan puasa nanti ya.

Ok, senarai ringkas seperti berikut aktiviti

- Aktiviti takraw
- Aktiviti badminton
- Membaiki rc helicopter dan test flight (.. dan crash) (http://rotomax.blogspot.com)
- Makanan yang sedap sedap
- Menghadiri kenduri-kenduri ("bekwoh" dalam Bahasa Kelantan)
- Berinternet (ting tong di plurk, baca blog kekawan, sambung main chess)
- Shopping (Salim Aziz jadi tumpuan utama)
- Beli keropok, ini sudah jadi hampir wajib
- Tidur - ni antara yang penting selepas makan :)
- Makan lagi.. he he he memang banyak sangat makan.

Ni gambar di awal pagi Isnin, beli makanan kegemaran nasi kerabu, nasi berlauk dan nasi dagang.Perjalanan Balik Bandar
... bersambung

3 comments:

 1. cantek bahasanya .. "lautan kereta" :-)

  ReplyDelete
 2. Nora Mazfa,
  Salam ukhuwah kembali. Sememangnya blog kamu amat menarik... dan saya telah letak kan link nya dari blog saya ini.


  Pi,
  lautan kereta, itu lah yang saya boleh pikir untuk gambarkan begitu banyak sekali kereta pada waktu itu. :)


  Wassalam
  ::truemax

  ReplyDelete